Over Vocaal Ensemble Genti

Wij zijn een enthousiast en gedreven dameskoor uit Weert. Het ensemble bestaat uit 20 vrouwen. Buiten de concerten in de regio neemt Genti ook regelmatig met veel succes deel aan nationale en internationale korenfestivals.

Op initiatief van Rita Scheffers werd in februari 1986 het meisjeskoor Genti opgericht. In 1988 werd het meisjeskoor gesplitst in het Jongerenkoor Equal Voices en het Vocaal Ensemble Genti.

Het ensemble bestaat momenteel uit 20 vrouwen. Het repertoire van Genti omvat vele stijlen, maar het accent ligt voornamelijk op (hedendaagse) klassieke muziek. Daarnaast wordt een uitstapje naar de lichte muziek niet geschuwd.

Genti heeft meerdere keren met succes deelgenomen aan nationale en internationale korenfestivals en concoursen. Het koor concerteert met name in Nederland, waarbij regelmatig de samenwerking wordt aangegaan met andere koren of muzikanten. Het ensemble nam ook diverse malen deel aan het project Muziek in de Cathrien te Eindhoven. Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum bracht het koor in samenwerking met een strijkensemble de Folksongs of the Four Seasons van Ralph Vaughan Williams ten gehore. Een bijzondere herinnering bewaart Genti aan het opluisteren van de (herdenkings)dienst van haar overleden koorlid, Vera van der Kruijs.

Genti maakte daarnaast diverse concertreizen naar onder andere Tsjechiƫ, Luxemburg en Londen. Het ensemble volgde workshops bij de hedendaagse componisten Jetse Bremer, Bob Chilcott en Kentaro Sato.

Genti behoort tot de top 5 koren in Limburg. Jaarlijks organiseert Genti in samenwerking met VNK het Limburgs Kinderkorenfestival. Het ensemble maakt deel uit van een vereniging, waarvan tevens onderdeel uitmaken Kinderkoor Groenewoud, Jongerenkoor Equal Voices, Seven Fifteen en Giocoso.

Over de dirigente

Rita Scheffers (1961) studeerde hoofdvak piano, kerkmuziek (orgel en directie) en orgel aan het Conservatorium in Maastricht bij o.a. Jan Raas, Jean Wolfs en Frans van Beveren. Door middel van workshops en masterclasses bij o.a. Sylvere van Lieshout en Marijke van Klaveren legde zij zich toe op het fenomeen kinderkoorzang. Naast haar werkzaamheden bij het RICK in Weert is zij ook dirigente van diverse jeugd- en vrouwenkoren in deze regio. Met deze koren, waaronder ook Vocaal Ensemble Genti, behaalde zij de afgelopen jaren diverse prijzen op nationale en internationale festivals. Met haar jongerenkoren maakte zij diverse theatershows.